Tradycja jedzenia zup


Tradycja jedzenia zup

Czym są? Jaką pełnią rolę w różnych częściach świata? Kiedy i jak się je jada?

Japońskie zupy
Japońskie zupy

W większości zakątków świata zupa to ważny element tradycji kulinarnej. Jada się ją wszędzie, a ma ona różne formy. Na stepach Dalekiego Wschodu zupa z rąbanego mięsa baraniego jednoczy całe rodziny przy palenisku, skubiąc gotowane mięso popija się je tłustym nieosolonym wywarem. Również w Europie ten rodzaj posiłku zbliżał od zawsze ludzi wokół stołu, jadano drewnianymi łyżkami ze wspólnego kociołka, poruszając przy tym często ważne tematy i podejmując istotne decyzje. W środkowej i północnej Europie jadano zupy ciężkie, pożywne, pełne mięsa lub ryb, warzyw, ziół, nasion jak groch czy pszenica. W cieplejszej południowej części naszego kontynentu spotykamy zupy lżejsze jak gazpacho czy minestrone. Kiedyś zupy miały zaspokoić głód i dać mnóstwo energii, dziś stały się eleganckie i wykwintne. Tradycja jedzenia zup jest u nas bardzo mocno zakorzeniona. Na dworze Stanisława Augusta codziennie o czwartej rano kucharz wstawiał rosół na perliczkach ponieważ zawsze o godzinie szesnastej król wypijał filiżankę esencjonalnego wywaru, który go krzepił i utrzymywał w dobrym zdrowiu.

Na ważnych przyjęciach zupa to obowiązkowa część posiłku – elegancka, wytworna, pięknie podana, mała porcja wyrafinowanego smaku. Podawano ją na Titanicu, podaje się na kolacjach Noblowskich, na królewskich przyjęciach. Zupy jada się na dworach, w pracy podczas przerwy, w restauracjach i tanich barach. Nie sposób dziś wymienić wszystkich ich rodzajów czy sposobów podawania. Pewne zupy jak wspomniany królewski rosół wymagają czasu i cierpliwości, gotowania bardzo wolno na małym ogniu, ale nagrodą za tę wytrwałość są cudowne smaki i aromaty. Inne znów przygotować można szybko i w prosty sposób jak na przykład klasyczną francuską zupę cebulową – tymianek w zupie cebulowej, lubczyk w rosole czy majeranek w grochowej to niezbędne ziołowe tajemnice.
Polska kuchnia zawsze słynęła z niezliczonej ilości przypraw.

W kontynentalnej Azji zupy są popularne podobnie jak u nas i traktowane często jako oddzielny, syty posiłek. Pełne warzyw, mięs, makaronów czy pierożków jak klasyczny Won ton, wspaniałych ziół i przypraw jak kora cynamonu czy kardamon oczarowują bogactwem zapachów. Jedynym chyba krajem, którego zupy tak bardzo różnią się od reszty świata jest Japonia. Możemy tam spotkać wszelkie możliwe rodzaje zup, które podbiły serca i gusta mieszkańców Kraju Kwitnącej wiśni jak choćby ramen.

Zupy w Zen - Kraków
Zupy w Zen – Kraków

Są to jednak smaki sprowadzone z Azji i innych zakątków naszego globu. Te rdzennie japońskie są zupełnie inne i pełnią różne role w posiłku. Towarzyszą mu jako jeden z wielu jego elementów. Najczęściej bardzo delikatne, podane w malutkiej miseczce, piękne w swojej prostocie. Podaje się je razem z posiłkiem, dlatego tak bardzo dziwi Japończyków że my Europejczycy rozdzielamy je i podajemy jako zupę w naszym rozumieniu.

Starajmy się odkrywać te wspaniałe zwyczaje i tradycje, smaki i aromaty przynależne danej kulturze. Uczmy nasze dzieci, że ktoś spędził często wiele godzin, by ta zupa mogła trafić na stół i że smakuje tak jak sto lat temu. Nieśmy to wspaniałe dziedzictwo jakim jest kuchnia i jej maleńkie wydawałoby się szczegóły, maleńkie a tworzące naszą tożsamość i przynależność do świata wielowiekowych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Kategorie artykułów