Smak w restauracji


Smak w restauracji

Cóż to jest smak? Proste wydawałoby się, zwykłe słowo. Nikt nie zagłębia się w to jak wiele się za nim kryje. A kryje się ogromna liczba zarówno drobnych jak i poważnych czynników. Smak to nie tylko to, co czujemy na języku. Smak odbieramy wszelkimi zmysłami. Całe nasze życie ma smak bądź go nie ma. Skupmy się jednak na wszelkich smakach, które finalnie trafiają na talerz a za tym budzą nasze dobre bądź złe odczucia.

Jakże smutne jest to że ogromna liczba, może i większość restauracji, pomimo ciekawych i miłych wnętrz, podaje wcale niezłe, poprawne, dobre jedzenie. Nie ma w nim jednak nic wyjątkowego. Przygotowane jest bez emocji i bez duszy. Jest jednak sporo miejsc gdzie każda wchodząca doń osoba to osobne wyjątkowe wydarzenie, nowa kartka w księdze jej historii. Miejsc gdzie osoby, które je tworzą robią to z sercem i ogromnym szczerym zaangażowaniem. Siadając do stołu w takim miejscu czujemy wyjątkowość, która nas otacza. To jak zostaliśmy przyjęci, wszelkie wrażenia, które odnosimy patrząc wkoło gdy czytamy menu, to jak i kiedy pojawia się kelner, to co potrafi nam polecić, by trafić dokładnie w nasze upodobania. To właśnie zaczyna być smak. Kucharz, który w nieskazitelnie czystym stroju pojawia się z rondelkiem przy naszym stole i z radością serwuje nam przygotowaną specjalnie dla nas przystawkę to również smak. Umiejętność dopasowania odpowiedniego trunku i podanie go w odpowiednim momencie to również dobry smak. Każdy nawet drobiazg podany nam do jedzenia powinien poruszać nasze wszystkie zmysły, powodować szaleństwo odczuć, wywoływać łaknienie, chęć ponownego przeżycia tej przyjemności. Dobry smak to również umiejętność podania takiej ilości by była wystarczająca a jednak pozostawiała poczucie niedosytu. Dobry smak restauracji to ludzie, którzy ją tworzą, ale również szczegóły, które nas otaczają i powodują, że czujemy się dobrze, to takie przyjemne spokojne poczucie ciepła.

To właśnie jest smak!

Smak świąt Bożego Narodzenia, smak babcinego gotowania, to co niesiemy ze sobą przez życie. Uśmiechnięty, miły i profesjonalny kelner to również smak. Zbierając te przeróżne dobre smaki w jednym miejscu możemy być pewni, że tworzymy niepowtarzalną, wyjątkową restaurację. Są takowe i oby było ich jak najwięcej! Miejsc, do których tęsknimy, które pamiętamy zmysłami, miejsc smacznych pod każdym względem!

Kategorie artykułów