Jak jeść sushi?


Jak jeść sushi?

JAK JEŚĆ SUSHI?

Sushi jest jednym z ulubionych dań ludzi na całym świecie, ale czy wiemy jaka jest etykieta i jak tak naprawdę powinno się jeść sushi? Tym razem kilka słów o tym, jak wygląda jedzenie sushi w klasycznym japońskim Sushiya, czyli barze sushi.

Bary sushi to najczęściej niewielkie pomieszczenia, gdzie centralną rolę odgrywa oczywiście… bar. Brak jest stolików, a wszyscy goście siadają w bezpośrednim kontakcie z Itamae, czyli kucharzem sushi. Na blacie baru znajdziemy zawsze pojemnik z pałeczkami i serwetkami, sos sojowy oraz przeznaczoną specjalnie do niego miseczkę. Obok stoi kubeczek na herbatę, którą od razu po zajęciu miejsca podaje obsługa, kładąc jednocześnie mokry bawełniany ręczniczek do odświeżenia twarzy i rąk.

W klasycznym sushi barze jaki tu opisuję, próżno szukać menu. Na drewnianych tablicach za plecami Itamae znajdziemy to, co dziś jest polecane. Zamówienie kierujemy bezpośrednio do kucharza. Najczęstszym sposobem podania sushi jest deseczka lub specjalny talerz, na który po kolei trafiają wszystkie zamówione porcje sushi.

Najwłaściwszym sposobem jedzenia jest użycie pałeczek, ale przy braku takiej umiejętności można jeść ręką – nie będzie to postrzegane jako faux pas. Trzeba jednak pamiętać, że największym i niedopuszczalnym błędem jest nalanie pełnego spodeczka sosu sojowego albo, nie daj Boże, topienie w nim kawałków sushi. Nie ma w oczach Japończyka większego nietaktu! Ilość sosu powinna być minimalna. Zwykłem mówić, że lejąc sos na spodeczek powinien zająć tyle powierzchni co 5-cio złotówka. A dlaczego? Kawałeczek sushi powinien być leciutko zanurzony w sosie, aby tylko dało się poczuć słoność, w ten sposób sushi zyska szósty smak, czyli umami a my nie stracimy balansu aromatów.  

W Japonii najczęściej jada się nigiri, które biorąc w pałeczki delikatnie dotykamy wierzchem, nigdy nie ryżem do sosu. Błędnie jest przyjęte poza granicami Japonii, że do sushi prócz imbiru podaje się wasabi. Wasabi podaje się tylko do sashimi. W sushi zaś wasabi powinno być w środku. Płatki marynowanego imbiru mają za zadanie oczyścić i odświeżyć nasze kubki smakowe pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Częstym niestety widokiem u nas jest wymoczony w sosie imbir, położony na kawałku sushi i potem wszystko na powrót wykąpane w sosie. Japończycy z tak ogromnym szacunkiem i pietyzmem traktują jedzenie, że widząc takie praktyki Europejczyków często odmawiają podania czegoś jeszcze, co zamówiliśmy.

Co pijemy jedząc sushi? W Polsce tak naprawdę wszystko. W Japonii herbatę Hojicha, czyli zieloną liściastą herbatę, która przez palenie podobne do palenia kawy zyskuje dużo łagodniejszy smak. Innym popularnym napojem jest piwo. Raczej nigdy nie jest serwowane sake, ponieważ według zwyczaju nie podaje się ryżu do ryżu.

Sposób przygotowania sushi jest kwintesencją japońskiej filozofii – łączy bowiem w sobie prostotę i dyscyplinę. Prostotę, ponieważ tradycyjne sushi przygotowuje się wedle zasady – mniej znaczy więcej i składa się jedynie z ryby i ryżu. Dyscyplinę, gdyż przygotowanie sushi wymaga wielu rytuałów, których my w Zen Sushi Bar & Japanese Restaurant ściśle przestrzegamy, abyście mogli poczuć prawdziwy smak Dalekiego Wschodu.

 

Kategorie artykułów